Stormen zorgen voor dubbele windopbrengst
De stormachtige februarimaand zorgde voor een ruime verdubbeling van de windstroom. Ondanks het feit dat er bijna geen windturbines bijkwamen leverde wind 18 procent van alle elektriciteit. In dezelfde maand vorig jaar was dat 8 procent. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl. De totale productie van duurzame energie was 33 procent hoger dan vorig jaar, mede dankzij de extra (schrikkel)dag in februari.
De grote hoeveelheid wind leidde ertoe dat vijf dagen in februari 2020 nu staan in de top-10 van dagrecords windenergie.
De storm van 22 februari zorgde ervoor dat het record aan windstroom gebroken werd. Het was de eerste dag dat de wind gemiddeld over de dag meer dan 4000 MW aan vermogen produceerde. Dat was die dag goed voor ruim 30 procent van alle elektriciteit in Nederland. Ter vergelijking: de 8 miljoen huishoudens in Nederland verbruiken ongeveer 20 procent van alle elektriciteit.
Eenderde meer hernieuwbaar
De totale productie van duurzame energie (stroom, warmte en biobrandstof) lag in februari 2020 33 procent hoger dan februari vorig jaar. De schrikkeldag dit jaar leverde daarin een plusje van 3,5 procent. De opbrengst van zon viel tegen. Ondanks 50 procent meer panelen leverde de zon in februari nauwelijks meer stroom dan dezelfde maand vorig jaar.
Fossiel levert in
De stroomproductie uit alle duurzame bronnen, als biomassa, wind en zon, steeg ook flink. Februari was goed voor ruim 28 procent duurzame stroom, tegen 16 procent een jaar daarvoor. Ook ten opzichte van januari dit jaar was de toename fors. Toen leverden duurzame bronnen 20 procent van de stroom. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 zo’n 70 procent van de stroom uit duurzame bronnen moet komen.
Alle bronnen
Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.
Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen, zoals de bijdrage van warmtepompen en biomassa (waaronder houtstook thuis). Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel om een actueel beeld te geven van de stand van zaken in Nederland bij de verduurzaming van de energieopwekking.