Waterstof past bij Nederland

Waterstof: het past bij Nederland, daar zijn alle deelnemers het over eens. “Nederland is traditioneel een energiedoorvoerland,” zegt Jaco Reijerkerk van Ekinetix. “Die rol kunnen we blijven spelen. Waterstof is een logische opvolger van hout, turf, olie en gas. De geografie en infrastructuur zijn daar uitstekend voor. Wind uit windparken kunnen we omzetten op zee of op land. Maar we moeten ook de infrastructuur maken om waterstof te importeren. En de markt moet eerst op gang komen.”

Talkshow: Industrie aan het waterstof?

Beurs

Bij dat laatste kan de overheid helpen. Er loopt nu een studie naar het starten van een waterstofbeurs, vertelt Gijs Postma van het ministerie van EZK. “Waterstof is nu geen commodity, maar een industrieel gas. Er zijn alleen bilaterale afspraken. Dus richt een handelsplatform in. Dan krijg je een betere match tussen vraag en aanbod en dus een betere prijs.”

De vraag naar waterstof is te stimuleren door het verplicht te laten bijmengen bij aardgas. Volgens Hans Coenen (Gasunie) is dat een optie, of dat nu fysiek is of virtueel. “We zijn in gesprek over de mogelijkheden met EZ.” Volgens Postma zit de uitdaging in wie de meerprijs betaalt. En de EU ziet niet graag dat we de huidige Nederlandse energiemix in waterstof gaat stoppen.

Bescheiden begin

Vraag en aanbod vinden elkaar bovendien pas als de infrastructuur er is. En dat schiet in Nederland nog niet echt op. “Duitsland en Frankrijk stoppen nu 7-9 miljard euro in waterstof, het is daar 'Chefsache'. In Nederland investeren we 35 miljoen per jaar voor een paar leidingen. Waar hebben we het over? Overweeg een paar honderd miljoen te investeren.”

Een bescheiden begin is er al, vertelt Coenen. “In Zuidwending bij Veendam hebben we een klein zonnepark met een kleine elektrolyser, waar we waterstof in cylinders stoppen. We willen daar waterstof gaan opslaan in zoutkoepels, we gaan daar beginnen met testen. In Zeeland hebben we nu een werkende waterstof transportleiding.”

Grote stappen

Mathijs Groenewegen (BP) ziet de mogelijkheden wel. “Combineer groene en blauwe waterstof en schaal het op, samen met windenergie op zee en CO2-afvang. Als het hier niet kan, kan het nergens. Het plan H-vision is in 2026 operationeel. Binnen tien jaar kunnen we heel grote stappen zetten.” Ook volgens Postma is er momenteel een 'enorm momentum' voor waterstof. “Dat moeten we nu binnen 1-3 jaar opvolgen met projecten, anders bloedt het dood.”

En nee, waterstof gaat niet ten koste van wind en zon, zegt Reijerkerk. “Voor een echt duurzaam systeem heb je veel opslag- en transportcapaciteit nodig. Waterstof staat naast elektriciteit. Het houdt elkaar niet op.”

Actielijstje

Coenen vat het actielijstje samen: “We moeten wind op zee versnellen en koppelen aan groene waterstof. Verder moeten we de infra ontwikkelen; volgend jaar moeten we de keuze maken voor de aanleg van een waterstof-backbone in het Noorden en in de Rotterdamse haven. Ook moeten we genoeg innovatiegelden inzetten om de vraag op gang te krijgen en ook een bijmengverplichting. Plus een waterstofbeurs om de handel op gang te krijgen.”

Terugkijken

Kijk de complete talkshow terug op ons YouTube-kanaal.

Ga terug naar het overzicht met verslagen van alle talkshows.