KlimaatKwestie: Als menselijk handelen de oorzaak is van klimaatverandering, waarom ontmoedigt de overheid het krijgen van kinderen niet?
Dat het handelen van de mens versnelde klimaatverandering veroorzaakt, wordt lang en breed erkend. Om dit tegen te gaan, zijn er klimaatmaatregelen nodig zodat de invloed van de mens op het klimaat wordt beperkt. In deze KlimaatKwestie stelt Ingrid Robeyns de vraag waarom het niet gebeurt dat de overheid het niet heeft over de impact van de overpopulatie op het klimaatprobleem. Dit roept een filosofisch debat op: het krijgen van kinderen is toch echt anders dan je consumptiepatroon aanpassen, beschrijft Ingrid Robeyns.
Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instellingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en het bijbehorende Ethiek Instituut.
De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.
Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.