Raamwerk circulaire economie naar de Kamer
Een serie van vier adviesroutes over circulaire economie vormt voor het kabinet de basis om eind dit jaar met een Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) te komen. Er is al veel gebeurd, maar ‘verdere beleidsintensivering’ is nodig. Daar hoort ook een concrete gedragsstrategie bij om het bewustzijn over circulariteit bij de consument te versterken. Dit schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
Om in 2050 circulair te zijn vraagt het een ‘enorme ommezwaai van wegwerpmaatschappij naar hergebruiksamenleving’ aldus de brief. Het gaat om een ‘complete economische systeemverandering.’
Klimaatdoel
Het programma moet ook duidelijk maken hoe de aankondiging in het coalitieakkoord over een ‘ambities klimaatdoel voor circulaire economie’ vorm krijgt.
Meerdere adviezen
De vier adviezen gaan over kunststoffen, de maakindustrie, consumptiegoederen en de bouw. Op basis hiervan maakt het kabinet een samenhangend programma, met concrete doelen en de benodigde inzet. Staatsecretaris Heijen van I&W stelt dat de uitwerking om scherpe keuzes vraagt omdat niet alles kan.
Zij wil het beleid goed laten samengaan met het klimaatbeleid, de woningbouwopgave en de stikstofproblematiek en de biodiversiteit.
Productgroepen
In de adviezen zijn al productgroepen geselecteerd met de meeste impact op klimaat, milieuvervuiling, biodiversiteit, en leveringsrisico’s. Dat zijn:
Transitieagenda Productgroep
Kunststoffen Plastic verpakkingen
Plastic (afval) in de bouw
Landbouwfolie
Consumptiegoederen Plastic verpakkingen en verbruiksartikelen
Chemische producten
Textiel (incl. kleding)
Elektrische apparaten
Meubels
Bouw Kunstwerken (gestart met viaducten)
Wegen (gestart met asfalt)
Woningen
Bedrijfsruimte/kantoren
Maakindustrie Capital Equipment
Windparken
Zonneparken
Maakindustrie en Bouw Klimaatinstallaties