Hulp voor huiseigenaar met smalle beurs is in opbouw
In het Klimaatakkoord staan enkele afspraken om voor alle doelgroepen—dus ook woningeigenaren met een klein budget—financiering mogelijk te maken. Een recent onderzoek zet negen regelingen voor deze doelgroep op een rij, gedeeltelijk nog in opbouw.
Verduurzamen van woningen kost een investering die niet iedereen zomaar kan opbrengen. Lenen is dan een goede mogelijkheid, zeker als die lening kan worden terugbetaald omdat de energierekening lager wordt. Op vragen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en veel gemeenten deed Platform31, kennisorganisatie voor stad en regio, onderzoek naar de financieringsmogelijkheden voor woningeigenaren met een smalle beurs.
Negen voorbeelden
Begin 2020 identificeerde Platform31 negen voorbeelden van regelingen, variërend van lokale initiatieven tot aan nationale regelingen, inclusief enkele pilots. Niet alle regelingen zijn gericht op kleinere budgetten, maar soms wel geschikt. Van sommige regelingen, zoals het Warmtefonds, konden de onderzoekers ook nog niet zien of ze aanslaan.
De onderzoekers concluderen dat het aanbod van regelingen nog zeer beperkt is, en niet altijd goed vindbaar voor woningeigenaren. “Vanuit de samenleving en de overheid is men nog zoekende naar passende arrangementen,” aldus de onderzoekers. “Om woningeigenaren met een smalle beurs deel te laten nemen in de energietransitie, zullen geschikte arrangementen structureel en landelijk beschikbaar moeten zijn. Er valt dus nog veel te winnen.”
De negen voorbeelden zijn:
- Energiebank Nederland
- Energiebespaarlening/Warmtefonds
- Energielegioen Rotterdam (inmiddels opgevolgd door vergelijkbare initiatieven)
- Gebouwgebonden financiering (nog niet operationeel)
- Op Rozen Model
- Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR) van De Woonpas
- Het Asser Servicekostenmodel
- Bodemwende
- Woningabonnement