Isolatiepanelen: betaalbaar en gemakkelijk naar A-label
De eerste stap in het aardgasvrij maken van bestaande woningen is extra isolatie. Maar na-isolatie geeft veel gedoe. Oudere huizen zijn vaak niet eens geschikt voor spouwmuurisolatie, simpelweg omdat ze geen spouw hebben. Of zulke isolatie is nog niet genoeg. Daarvoor is nu een oplossing die niet alleen goed betaalbaar is, maar ook nog eens meer wooncomfort en een mooier huis oplevert.
Dak- /muur- en raamisolatie kunnen daarbij in één keer worden aangepakt. Dankzij industrieel ontworpen en vervaardigde renovatiepanelen worden jaarlijks al honderden rijtjeswoningen ‘ingepakt’. Dat zullen er duizenden worden. “Betaalbaar, zonder gedoe voor de bewoner. Binnen één dag staan de panelen aan een huis, 25 jaar onderhoudsvrij,” belooft Lianda Sjerps-Koomen, ontwikkelaar van nieuwe business bij RcPanels.
7 miljoen woningen
Het Klimaatakkoord voorziet in de komende dertig jaar een grondige energie-renovatie van 7 miljoen woningen. Een megaklus die wordt uitgesmeerd over dertig jaar (een periode waarin bijna alle woningen toch al minimaal één verbouwing ondergaan). Maar het moet ook voor de kleine portemonnee betaalbaar blijven. De kosten moeten dus omlaag. Dat kan door woningen van dezelfde soort, bijvoorbeeld in hetzelfde blok, in één keer te renoveren, zodat die veel kosten kunnen delen. Een andere manier is vereenvoudiging van renovatiebouw, zoals door industriële in plaats van handmatige processen.
Silicon Valley
Er wordt veel onderzoek gedaan naar die kostenverlaging. De fabriek van RcPanels in Lemelerveld is eigenlijk gebouwd op de resultaten van dergelijk onderzoek. Lianda Sjerps-Koomen: “Onze nieuwe fabriek is sinds 2017 in bedrijf. Daar maken we voorzet-panelen van ongeveer 23 centimeter dik. Die kunnen we betrouwbaar en betaalbaar maken dankzij een verregaand geïndustrialiseerd en gedigitaliseerd proces. Om te beginnen meten we de gevels nauwkeurig op, want geen enkel huis is precies als een ander huis in het rijtje. Die gegevens gaan automatisch naar de fabriek die met robots de gevels in elkaar zet, inclusief kozijnen en triple-glas,” legt Sjerps-Koomen uit. En dan, met enige trots: “Dit zijn echt heel slimme toepassingen. Silicon Valley komt ervoor zelfs op bezoek!”
Gezond
De isolatiepanelen hebben de hoogst mogelijke isolatiewaarde (7,0 m2K/W), en knappen de voorgevel van een huis vaak ook zichtbaar op. Met zonnepanelen en nog extra installaties in huis, zoals warmtesystemen met een warmtepomp, kan de woning zelfs energieneutraal worden gemaakt. “Iedereen heeft recht op een goede en gezonde woning. Met onze partners zorgen wij ook voor ventilatie voor een gezond binnenklimaat, vaak beter dan het was.”
Integratie
De ontwikkeling van de panelen gaat door. “We zijn nu bezig met een project waarin we de apparatuur al in de panelen hebben verwerkt, zoals de warmtepomp en de ventilatie. Daarin zit nog winst. Dat maakt dat de verbouwing nog eenvoudiger in één keer klaar is. Terwijl de materiaal- en bouwkosten overal stijgen, kunnen we dankzij industrialisatie en integratie toch nog goedkoper werken. En er zit nog veel ruimte in verdere optimalisatie van de processen.”
Corporaties
Dat is een mooi perspectief voor de mensen die zich ongerust maken over de kosten van de energierenovatie van hun huis. Ook zullen zonder twijfel concurrent-fabrikanten dit soort panelen gaan produceren, maar de markt van 7 miljoen woningen lijkt daarvoor groot genoeg. Nu is de doelgroep van dit soort panelen nog beperkt tot de woningcorporaties, die ’treintjes’ van meerdere woningen of blokken kunnen aanpakken.
De particuliere woningeigenaar moet nog even geduld hebben. “Maar ook voor die groep zien we een business case,” zegt Sjerps-Koomen. “Als gemeenten plannen gaat maken per wijk en per buurt, komen de panelen in beeld voor de mensen die in een rijtje of appartement wonen, in soortgelijke woningen. Daarvoor kunnen we industrieel blijven produceren. Dan hoeft niet eens iedereen in het rijtje mee te doen. Maar voor unieke woningen blijft dat inderdaad nog wel even lastig.”
Enkele gegevens
- RcPanels, vestiging Lemelerveld, 60 werknemers
- Afzet 2018: 2750 panelen voor 550 woningen
- Doelstelling: 6000 panelen in 2020
- Onderzoekssubsidie voor consortium Next Generation Renovatiepaneelsysteem (2018-2019): € 293.800