Contactloze koppeling bespaart industrie CO2 en geld
Elektrische motoren zitten overal. Denk bijvoorbeeld aan de aandrijving van een pomp, aan ventilatoren, luchtcompressoren, generatoren en vele andere industriële aandrijvingen. Hoe mooi zou het zijn als je ineens tientallen procenten zou kunnen besparen op het stroomverbruik van deze grootverbruikers? Dat zou miljoenen tonnen CO2 kunnen besparen; zelfs sneller dan het Klimaatakkoord voorziet. Dat is de belofte die Zytec sinds drie jaar in de industrie probeert waar te maken met de contactloze magnetische overbrenging.
Helft besparing
De magneetkoppeling verbindt installaties contactloos met de motor en is ook nog eens gemakkelijk regelbaar. Pompinstallaties besparen hiermee volgens Zytec tot wel vijftig procent stroom. Geen trillingen meer of noodzaak voor perfecte uitlijning. Dus de gehele installatie (motoren, pompen, leidingen, etcetera) wordt ook nog eens betrouwbaarder, goedkoper in onderhoud, duurzamer en veiliger.
Grootverbruikers
De potentie in de industrie is enorm: ongeveer tweederde van het industriële stroomverbruik gaat namelijk naar draaiende installaties. Een zonnig perspectief voor het jonge bedrijf uit Vlaardingen. Het klantenbestand bevat al grote namen zoals Tata Steel en BASF. “In het initiatief Project 625 willen we in 2025 een gezamenlijke besparing van 6 megaton CO2 realiseren, met onder andere onze technologie. We bouwen nu aan een samenwerking met innovatieve technologieleveranciers, consultants, engineering bedrijven, installateurs, de financiële sector, en de industrie,” legt Zytec-directeur Frank Boekholtz uit. “Dat komt bovenop de 2 megaton CO2-emissie reductie voor procesefficiency die voor 2030 in het Klimaatakkoord staat ingeboekt. En de kosten worden terugverdiend!”
Magnetisch
Het geheim van de smid is de contactloze overbrenging. Een beetje natuurkunde uit de derde klas middelbare school: een draaiende magneet wekt wervelstroompjes op in een geleidende koperen plaat, die daarmee zelf magnetisch wordt. De koperen plaat—op afstand—beweegt dan mee. “Een uitvinding die al vijftig jaar wordt toegepast, bijvoorbeeld in weefgetouwen. Voor de grote motoren in de industrie was de ontwikkeling van veel sterker magneten in de jaren tachtig van belang.”
Een Amerikaans bedrijf past dit principe sinds het begin van deze eeuw toe in industriële installaties. Sinds drie jaar doet Zytec dat voor de Europese markt, met een eigen ontwerp en patenten. Een explosieve groei in de komende jaren is het vooruitzicht. Boekholtz: “We bewijzen nu al dat een business case zich in de meeste gevallen binnen twee jaar terugverdient. De grootste hobbel is: hoe krijgen we de kennis over deze baanbrekende technologie snel bij de juiste mensen? Onze overbrenging heeft een behoorlijk grote impact. Bovendien: veel van de voordelen zijn vaak onzichtbaar. Hoe kunnen we die oude technologie, waaraan iedereen zo gewend is, achter ons laten?”
Ontzorgen
Zytec paste zijn bedrijfsmodel aan op het maken van ‘totaaloplossingen’ voor de klant. “Wij zijn een bedrijf met vijf man, de rest outsourcen we. Kern van ons businessmodel is de Zytec Academy, waar we onze partners opleiden en certificeren. Dat zijn bijvoorbeeld consultants, engineering, installatie- en onderhoudsbedrijven van installaties met compressoren, pompen, generatoren en ventilatoren. Onze partners ontzorgen onze klanten volledig, met een quick scan, het maken van een business case, de engineering, installatie en evaluatie. We kunnen hierdoor snel opschalen en groeien. Nu houden we circa vijfentwintig man aan het werk. Maar als we onze ambitie kunnen waarmaken, is er de komende jaren werk voor wel duizenden mensen.”
Enkele getallen
- Vestigingsplaats: Vlaardingen
- Sinds: 2015
- Grootte: vijf man. Totale werkgelegenheid 2019: vijfentwintig man. (omzet vertrouwelijk)
- Voordelen: tot 50% besparing op energie en kosten, betrouwbaarder, minder onderhoud, duurzamer, veiliger.
- Potentieel: emissiereductie van 2 megaton CO2 in 2025 (claim Zytec).
- Steun: De contactloze magneetkoppeling is subsidiabel onder de EIA.