Nieuwsbrief Klimaatakkoord 7 december 2020

Nieuws over het Klimaatakkoord van de afgelopen maand.

Voortgangsoverleg aan kabinet: Voorkom stilstand

In een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft voorzitter Ed Nijpels namens het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord gevraagd om ‘stevige doorzettingskracht’ van het kabinet. Het Voortgangsoverleg vindt een versnelling van het tempo nodig, en wil vooral een stilstand rondom de Kamerverkiezingen in maart 2021 voorkomen.

Voortgangsoverleg aan kabinet: Voorkom stilstand

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Webinar 11 december: Het Gevecht om Waterstof

Waterstof is de lieveling in het klimaatbeleid. Het woord ‘waterstof’ staat 180 keer in het Klimaatakkoord. Iedereen wil het hebben om de eigen CO2-uitstoot te verlagen. Het kabinet wil een cross-sectoraal advies over waterstof. Op vrijdagochtend 11 december organiseert het Platform Klimaatakkoord het online webinar 'Het Gevecht om waterstof'.

Webinar 'Het Gevecht om waterstof'

Beeld: Klimaatakkoord.nl

Hoogtepunten en diepe dalen in november

November was voor de opwek van duurzame energie in Nederland een maand van pieken en dalen. Er was een record aan duurzame stroom op 2 november en een dieptepunt op 23 november. De maand kende ook een paar periodes met weinig zon- en windopbrengst, afgewisseld met een prima windproductie. In totaal werd er in november 18 procent meer duurzame energie geproduceerd dan de vergelijkbare maand het jaar ervoor.

Hoogtepunten en diepe dalen in november

Beeld: Energieopwek.nl

Brede samenwerking voor snellere verduurzaming woningen

Onder de naam ‘Mensen Maken de Transitie’ is een breed programma opgetuigd om bestaande woningen sneller te verduurzamen. De bouw- en installatiesectoren gaan met netbeheerders, vakbond, MBO, HBO en universiteiten samen werken aan slimmere processen en (bij)scholen van werknemers.

Brede samenwerking voor snellere verduurzaming woningen

Beeld: ©Techniek Nederland / Jeroen Poortvliet

‘Slim polderen’ is de sleutel voor slimme energienetten

De energietransitie staat of valt met het geschikt maken van netwerken voor het transport van duurzame energiedragers zoals stroom, warmte en groene waterstof. ‘Slim polderen’ moet leiden tot een hoger tempo in het omvormen van de energienetten, en in het aanleggen van infrastructuur voor CO2. Dat is een enorme opgave. Verslag van het webinar 'Spanning op de netten'.

‘Slim polderen’ is de sleutel voor slimme energienetten

Beeld: Klimaatakkoord.nl

Commissie gaat rol burgerforum onderzoeken

Een commissie van experts gaat onderzoeken welke instrumenten er zijn om de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid te vergroten.

Commissie gaat rol burgerforum onderzoeken

Afspraken geven zonnestroom meer ruimte op het net

De zonne-energiesector en de netbeheerders in Nederland hebben een convenant gesloten dat gaat zorgen voor de aansluiting van meer nieuwe zonneparken op het stroomnet. Geheel in de geest van 'samen oplossingen zoeken' binnen het Klimaatakkoord.

Afspraken geven zonnestroom meer ruimte op het net

Beeld: ©Rijksvastgoedbedrijf / Bas Kijzers

Ander nieuws

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.